Adem je stress weg
HARTCOHERENTIE
Transcript van de video aanzetten
Wat is hartcoherentie, wel hartcoherentie gaat over een ademhalingstechniek. Met de ademhaling kan je je hartritme beïnvloeden, als je sneller gaat ademen versnelt je hartritme en als je trager gaat ademen vertraagt je hartritme en met hartcoherentie gaan we het hartritme op een dusdanige manier beïnvloeden dat het een coherent ritme krijgt en wanneer je hartritme coherent wordt, dat is waar The Magic happens. Je hartritme communiceert dan met je brein en dat zegt, beste stressbrein, kijk eens naar dit ritme. Ik zeg u dat er nu geen stress is, dus je brein herkent dat en zegt oké mijn stressbrein zal ik nu even op pauze zetten en mijn gezond verstand, mijn vermogen om te relativeren of de nuanceren
dat is nu aan zet. Dus je ademhaling beïnvloedt het hartritme en je hart communiceert met je brein en je brein herkent dat ritme, dat weet ook, als er stress is krijg ik een heel ander ritme te zien, dus bij dit coherente ritme weet het brein dat er rust in het lichaam is en dan kan het zelf ook tot rust komen.
Hartcoherentie
Herken je deze klachten?
Hyperventileer je?
Hap je geregeld naar lucht tijdens het spreken, adem je sneller in dan anderen, bewegen je schouders of borstkas veel tijdens het inademen, snak je soms naar zuurstof?
Lichamelijke klachten
Heb je vaak een beklemmend gevoel, snel koude handen of voeten, een droge mond, veel maag-darm problemen, tintelingen in je spieren of een ijl gevoel in je hoofd?
Mentaal klachten
Ben je snel angstig of in paniek, ben je overdreven prikkelbaar, ben je geregeld onrustig of kan je moeilijk omgaan met stresserende situaties? Pieker je steeds?
Hoe je hyperventilatie kan voorkomen
Wat is (chronische) hyperventilatie?
Transcript van de video aanzetten
Wat is nu hyperventileren of overademen? De meeste mensen kennen uitsluitend de acute hyperventilatie aanval bij waarbij het zeer zichtbaar is en mensen echt helemaal verkrampen, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Ik wil het nu hebben over het chronische overademen of hyperventileren dat soms al jaren voorafgaat aan zo'n acute aanval. Wat is dat nu net. Kijk, de hyperventilant zal ten opzichte van de niet hyperventilant in eenzelfde tijdspanne meer volume zuurstof in hebben geademd. Hij doet dat op twee manieren. Ofwel ademt hij sneller en aan een hogere frequentie ofwel ademt hij dieper en krachtiger in ten opzichte van de niet hyperventilant, dus dat maakt dat hij meer volume of liter zuurstof inademt.
Dat is op zich geen probleem. Een logisch gevolg van meer liter inademen is dat je ook meer liter zal uitademen en daar ontstaat het probleem. Kijk je lichaam is namelijk een koolzuurfabriek, dat produceert non-stop koolzuurgas en bij elke uitademing adem je wat koolzuurgas uit je lichaam in het lokaal waar je je bevindt. Als je nu in een bepaalde tijdspanne ten opzichte van een niet hyperventilant meer uitademt, ja, dat maakt dat dat jouw niveau koolzuurgas in je lichaam structureel lager is komen te liggen ten opzichte van de niet hyperventilant en dat is een probleem voor het lichaam, een te laag koolzuurniveau.
Dan brengt een aantal lichamelijke klachten met zich mee.
Sneller duizelig, sneller koude handen, voeten, wazig zicht, maagdarmklachten, tintelend gevoel in de spieren, krampen... Maar naast de fysieke klachten zijn er ook een aantal mentale klachten. Veel sneller angstig, veel onzekerder gevoel, zich moeilijker kunnen gedragen in een sociale context met veel mensen, paniekaanvallen. Dus niet perse, omdat dat een karaktereigenschap van u is, maar gewoon omdat je continu overademt (hyperventileert) en je dus biochemisch de zuurtegraad in je bloed verandert, kan dat een gevolg zijn. Dus het is zeer belangrijk om daar iets aan te doen. De hartcoherentietechniek kan al een heel mooi begin zijn om er iets aan te doen.
We gaan met die ademtechniek je leren om opnieuw met minder volume in te ademen, met als gevolg dat je minder volume zal uitademen, waardoor je koolzuurniveau weer gaat stijgen in je lichaam, maar een ademtechniek is niet altijd voldoende om hyperventilatie op te lossen. We moeten ook op zoek gaan naar de wortels. Wat maakt dat iemand ooit is binnen hyperventileren? Maar ook daar ga ik met jouw naar op zoek, want de ademtechniek is heel belangrijk. Die is de basis. Die moet je terug aanleren. Maar het mag niet zo zijn dat je steeds hyperventileert en als je het vaststelt zegt ah ja, ik heb een ademtechniek. Nee we willen ook al om 5 voor 12, voordat je begint te hyperventileren aan het werken zijn en zorgen dat daar de wortels worden weggenomen, zodat je niet meer moet hyperventileren.
Ik was al langer op zoek naar rust, met hartcoherentie heb ik dat gevonden, gewoon, met mijn eigen ademhaling!
Sarah
Haalbare oefeningen, heel rustig uitgelegd door Peter, ik ben zeer tevreden over de begeleiding!
David
De meting zorgt voor inzicht, je ziet gewoon op je gsm wat stress met je doet!
Barbara
Samen aan de slag
Wat doen we tijdens de training?
1. Analyse
We analyseren je adempatroon en aan de hand van oefeningen controleren we of je overademt of hyperventileert.
3. Voelen
We leren je beter voelen wat er in je lichaam gebeurt zodat je de techniek in het dagelijkse leven kan toepassen wanneer het echt nodig is.
2. Adem-oefeningen
Je leert de hartcoherentie techniek in 4 sessies verspreid over 8 weken. Je krijgt oefeningen mee naar huis en je leert werken met biofeedback.
4. Vrij van stress
Leef opnieuw zonder angst of stress en leer terug de dag te plukken.
Pak het voor eens en altijd aan
Effect van hartcoherentietraining?
- Bevordering van rustgevoel en welbehagen
- Verbetering van concentratie en focus
- Verbetering van slaapkwaliteit
- Verbetering van hyperventilatieklachten
- Beheersing van angsten (angsten t.g.v. ziekten, faalangst, trauma’s, stress,… )
- Verhoging van de veerkracht en beter herstelvermogen
- Verandering van gedrag en denken in positieve zin
- Bevordering van creatief denken
- Bloeddrukregulerend, daling van hoge bloeddruk (stressgerelateerd)
- Effect op hartritmestoornissen (stressgerelateerd)
- Verhoging van weerstand tegen ziekten
- Toename van performantie (het vermogen om veel en/of goed te presteren)
- Regulering van het lichaamsgewicht (emo- eten)
- ...
Meet je resultaten
Hartcoherentie is meetbaar.
In welke mate je hart coherent is, kan je meten met biofeedbackapparatuur die je verbindt met je smartphone of tablet.
Je kan zo je hartritmevariatie (HRV) tijdens de oefening bekijken.
Hoe hoger je hartritmevariabiliteit, hoe weerbaarder je bent om met stress om te gaan.